De dorpsstyliste kijkt bij elke rondgang in het dorp ook naar de keuze van beplanting in de borders en hoe de kwaliteit van onderhoud is. Is er gekozen voor gras of voor gekleurde borders met beplanting of struiken van 30-50 cm hoogte. In zijn algemeenheid verminderen de laaggroen borders de snelheid van het gemotoriseerde voertuigen en dat is een veelgehoorde klacht van dorpsbewoners als de dorpsstyliste langskomt. Bij de keuze van gras moeten gemeentes wekelijks maaien en het onderhoud kost veel meer.

De gemeente Waadhoeke heeft overal een strak onderhoudsplan voor met universele beplanting en mooi gekleurde struiken en beplanting. Willen burgers het luxer aankleden, dan stelt de gemeente voor de beplanting eenmalig budget beschikbaar en burgers onderhouden de borders zelf. Als de burgers het zelf niet meer willen onderhouden, dan vult de gemeente de borders weer met hoogwaardige, universele beplanting in de openbare ruimte. In alle andere gevallen onderhoudt de gemeente de groene en gekleurde borders met strakke schoffelschema’s. Maar ook de maaimachines komen op vaste dagen éénmaal per week langs om hun toerbeurt te doen. De dorpsstyliste komt tot de conclusie dat burgerinitiatieven soms/vaak te hoog worden ingeschat om zelf beplanting in de borders te doen in hun en deze te onderhouden. Het is vaak gebleken dat na een bepaalde periode de tuiniers genoeg krijgen van schoffelen, sommigen gaan verhuizen, tuiniers raken ziek etc. Bovendien is de gemeente Waadhoeke van mening dat het schoffelwerk in de openbare ruimte gebeurt uit het ‘WOZ-pakket’. Meldingen over te veel onkruid bijvoorbeeld kunnen burgers kwijt op de website, via de telefoniste of aan de balie. De gemeente maakt dan werk van de melding om deze binnen een redelijke termijn op te lossen. Burgers kunnen beter elkaar helpen en stimuleren met de eigen tuin, dan een toevoeging leveren in de openbare ruimte. Denk bijvoorbeeld aan nieuwkomers die uit warme landen komen en nog nooit geschoffeld hebben.

Hieronder fraaie borders gevuld met potentilla’s die geplant zijn in het najaar 2016. Het zijn ijzersterke planten en na drie seizoenen heeft de gemeente Waadhoeke totaal geen schoffelwerk meer, het gras hoeft niet gemaaid te worden, het bespaart flink aan onderhoudskosten en bovendien is er van mei t/m oktober sprake van gekleurde borders. Veel dorpsbelangen dromen dat de omgeschoffelde kleurborders in grasperken weer worden vervangen door kleur en fleur.

Hieronder de foto’s aan de Fûgelsang in Berltsum met mooie potentilla’s die domineren: leefbaar, mooi, kleurig en fleurig! Ook stimulerend voor de voortuinen.

DSC_0101DSC_0099