De openbare ruimte onderhouden is een vak apart. Het is ruimte die gedeeld wordt met anderen. Voor alle weggebruikers: wandelaars, fietsers, auto’s, vrachtverkeer, landouwverkeer etc.  Zowel voor de wegen als het groen hebben gemeentes een onderhoudsplan. De gemeente Waadhoeke is per 1-1-2018 tot stand gekomen uit de voormalige gemeentes Menameradiel, Het Bildt, vier dorpen uit Littenseradiel en Franekeradeel. Veel lijkt hetzelfde te zijn dan voorheen: het schoffelen van de borders, het onderhouden van de iepen door deze bomen tijdig te snoeien, het grasmaaien en het onderhoud van wegen. De voormalige gemeente Menameradiel (toenmalige gemeente van de dorpsstyliste) was een uitgesproken groene gemeente met kleurrijke borders waar gedegen onderhoud in de openbare ruimte zeer belangrijk was. Na de fusie wil het nieuwe gemeentebestuur en gemeenteraad “Dichtbij en actief besturen”. Het onderhoud van de openbare ruimte is één van de belangrijke zaken die bewoners “van dichtbij” objectief waarnemen, beleven en waarderen. In mijn optiek doet de gemeente Waadhoeke veel voor de burgers/bedrijven om de openbare ruimte er verzorgd uit te laten zien.

De iepen worden elk seizoen een paar maal per jaar opgesnoeid (foto 1). De gemeente Waadhoeke heeft een goede visie van aanplant van bomen. Sommige gemeentes in Fryslân, met name Súdwest-Fryslân denken dat wanneer er zes bomen geplant worden, er meteen een bosachtig karakter ontstaat die het open landschap verstoort. Maar dat is onjuist. Bomen geven hoogte in het landschap, geven variatie en allure in het landschap, vangen wind voor fietsers, bevordert het beeld van een toeristische omgeving en last-but-not-at-least vangen bomen CO² op. Bovendien hoeft een landschap er niet ‘precies hetzelfde’ uit te zien als 50 jaar geleden en als je zes bomen op een afstand van elk 6 á 8 meter aanplant, ontstaat er niet meteen een bos, maar er is nog duidelijk sprake van een open landschap! De dorpsstyliste heeft een onafhankelijke blik op bomen in uw dorp. De bomen hebben onderhoud nodig, maar ook fietspaden en wegen (zie foto’s 2 en 3). Maar ook kunstwerken zoals bruggen krijgen in de gemeente Waadhoeke periodiek een schoonmaakbeurt (foto 4). De dorpsstyliste kijkt met een onafhankelijke blik naar uw dorp en geeft vrijblijvende adviezen aan de hand van suggesties uit de dorpsvisies.

In Menaam aan de Bitgumerdyk is een ideaal straatbeeld gefotografeerd waarbij het hooggroen (de bomen) en laaggroen (lage struiken) de verkeerssnelheid afremt (foto 5). Bij lage grasperken rijden de auto’s sneller door uw dorp. Goede voorbeelden die toegepast zijn van hoog- en laaggroen, zijn ook in Franeker toegepast bij de Leeuwarderweg en de Hertog van Saxenlaan. Ook in dorpen door heel Fryslân zouden dergelijke weginrichtingen veel beter toegepast kunnen worden om het aantal verkeersslachtoffers (doden en gewonden) naar beneden te halen.

Het causaal verband tussen de aanplant van groen in de openbare ruimte met biodiversiteit, het terugdringen van de verkeerssnelheid om daarmee het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen breng ik graag onder de aandacht bij presentaties van dorpsbelangen. Maar ook andere onderhoudszaken die in het belang zijn voor goed en gedegen onderhoud van uw dorp om daarmee uw straat te upgraden. De dorpsstyliste komt graag bij u langs op de jaarvergadering van dorpsbelangen met aansprekende exemplarische voorbeelden!

Interesse voor de dorpsstyliste als gastspreker bij de vergadering van dorpsbelangen? Neem telefonisch contact met mij op: 0518-462542.

DSC_0384 De gemeente houdt de borders bij en snoeit de iepen een paar keer per jaar van onderen bij.

DSC_0021 De graskanten worden aan fiets- en wandelpaden rechtgesneden. Dit voor een mooi aanzicht van de gemeente

DSC_0020 Het gras’afval’ wordt tegelijk meegenomen met het hekkelafval in november door loonwerkers, zie plaat hierboven.

DSC_0148 De bruggen en verkeersborden worden periodiek gepoetst

DSC_0500 Een goed verzorgde openbare ruimte met bomen en laaggroen, remt in zijn algemeenheid de verkeerssnelheid af

Foto: Bitgumerdyk, Menaam