Veel bewoners gaan zorgvuldig en bewust met het inrichten van de eigen voortuin om. Om daarmee het straatbeeld te bevorderen, de leefbaarheid te verhogen en het is ook bewezen dat in een mooie omgeving de woning sneller verhuurd of verkocht wordt. Versteende voortuinen zijn saai, levert geen bijdrage aan biodiversiteit, en in toenemende mate spelen ook rioleringsproblemen als grote hoeveelheden regenwater naar beneden komen. De dorpsstyliste is veel uitersten tegengekomen door de hele provincie de afgelopen jaren in het onderhoud van voortuinen. Het is veelal ook een dorpscultuur om de voortuinen verzorgd eruit te laten zien. De éne bewoner inspireert de ander. Maar ook dat onverzorgde tuinen die vanaf de openbare ruimte zichtbaar zijn, een grote ergernis vormen. Dat is op de foto te zien.

Wonen Noordwest Friesland besteedt veel aandacht om de leefbaarheid en ook de voortuinen van bewoners netjes te houden door goede voorlichting en het beschikbaar stellen van budgetten zoals Losse Fearren, mits huurders hier direct baat bij hebben. Doordat er veel aandacht bij nieuwbouw en bestaande woningen aan de groenaanleg en het onderhoud besteed wordt, heeft dit ook weer invloed op de totale leefbaarheid, de uitstraling van een dorp en de snelheid van het voertuig als deze vertrekt en aankomt in de woonwijk. In het blad Koers, uitgegeven door Wonen Noordwest Friesland worden heel handige tips gegeven om samen de voortuinen als buren op te pakken. Hier volgen heel handige tips:

 Begin een gesprek met uw buren op een moment dat u zelf niet boos bent.

 Probeer een tijdstip te vinden waarop het u en uw buren schikt

 Probeer zo duidelijk en zakelijk mogelijk te verwoorden wat u stoort en waarom

 Luister goed naar het verhaal van uw buren

 Probeer tot afspraken te komen waarin u en uw buren zich kunnen vinden.

 Maak een afspraak dat u bijvoorbeeld na een maand met elkaar afstemt hoe het gaat en of de afspraken werken.

 Komt u er samen met uw buren écht niet uit? Neem dan contact op met Wonen Noordwest Friesland.

Bron: Koers, oktober 2017

De Bewonersraad heeft onder huurders een grote enquete gehouden en er werd het cijfer 6,5 gegeven. Hoe hoog de cijfers in andere gemeentes waren, is niet bekend.

Ook de dorpsstyliste heeft advies gegeven om concrete situaties aan te pakken in samenwerking met gemeentes, Wonen Noordwest Friesland en dorpsbelangen. Maar ook voor een jaarvergadering wordt de kwaliteit van de voortuinen van kopers en huurders meegenomen en de dorpsstyliste komt met concrete oplossingen voor een plan van aanpak van onderen op.

Op de foto is te zien dat er veel rommel ligt. Misschien ontbreekt het vervoer naar de stortplaats of de bewoners weten niet wanneer het grofvuil afgehaald wordt of het blijft erbij qua tijd. Het ontbreken van een duidelijke groene erfafscheiding, geeft ook vaak een sober beeld en levert veel extra ergernissen op dat iedereen zo in de tuin kan kijken vanaf de openbare ruimte. Uit de praktijk blijkt soms ook zoals op de foto te zien is, dat grote opbergruimte in de vorm van een garage ontbreekt. Het blijft natuurlijk ook keuzes maken in het houden en weggooien van roerende goederen, maar als een opslag er niet is met name als er kinderen zijn voor fietsen etc. dan kan dat ook een oplossing zijn. Later is bij deze woning een opbergruimte gebouwd en ook veel rommel opgeruimd, zodat de buurt er weer leefbaar uitzag.

 

30a

Er is een nieuwe opslagruimte gebouwd. De oude trampoline, afgeschreven voertuig en veel overbodige troep zijn afgevoerd. Door de erfafscheiding valt het speelgoed niet meer op voor omwonenden. Ook is de wilde begroeiing weggehaald. Het voetbaldoel op de voorgrond wordt gebruikt voor alle buurtgenoten.